Header Ads

Правило 4 грядок для полуниці

Довге вирощування полуниці і садової суниці на одному місці призводить до виснаження грунту.


Правило 4 грядок для полуниці

Рослини з кожним роком все більше піддаються різним захворюванням та нападкам шкідників, ягоди стають все дрібніше, та й сам врожай значно зменшується. Тому полуницю необхідно пересаджувати. І робити це потрібно через кожні три роки.

Постійна пересадка заняття досить клопітке. Необхідно пам'ятати, коли пересаджувати ягоди, шукати зручне місце і готувати хорошу розсаду. У цій статті розглянемо зручний і раціональний метод посадки полуниці, відомий так само як метод 4 грядок, передає Ukr.Media.

Для початку визначимося з вибором відповідної сонячної ділянки. І ділимо її на 4 частини. Це може бути як одна ділянка землі, розбита на 4 грядки, так і 4 окремих грядки, розкиданих по всьому саду. Для себе відзначаємо, що ці 4 ділянки призначені під посадку полуниці.

Отже...

1 рік У перший рік на заздалегідь підготовленій першій грядці в кінці серпня – початку вересня висаджуємо розсаду. Інші ділянки ми не чіпаємо.

2 рік Навесні проводимо планову обробку нашої осінньої розсади. Інші три грядки засіваємо на свій розсуд. Найкраще рослинами-попередниками – городньою зеленню, морквою, буряками. Влітку полуниця, висаджена на першій грядці дасть свій перший урожай. Він поки ще не настільки гарний, як наступного року, але восени ми отримаємо з кущів прекрасну розсаду і пересадимо кращі вуса на попередньо підготовлену другу грядку.

3 рік Влітку ми отримуємо відмінний урожай полуниці з першої грядки і трохи менш рясний з другої. Розсаду з другої грядки восени ми пересаджуємо на підготовлений третій ділянці.

4 рік Минуло вже три роки. Ми маємо відмінний урожай з двох перших грядок і менш рясний з третьої. Після збору врожаю полуничні кущі з першої грядки ми повністю видаляємо, так як на наступний рік вони вже не зможуть дати хорошого врожаю. Землю гарненько перекопуємо, вносимо торф, гній, компост і удобрюємо. Восени пересаджуємо розсаду з третьої грядки на останню четверту.

5 рік На місце першої грядки висаджуємо бобові культури (наприклад горох) або овес. Після завершення цвітіння (зазвичай це відбувається в кінці червня), землю перекопуємо і даємо відстоятися до кінця серпня, часу коли ми пересадимо полуничну розсаду з четвертої грядки на першу.

Таким чином, у нас вийде 4 постійно працюючих ділянки з полуницею. З двох щорічно ми будемо отримувати відмінний урожай. З одної – хорошу розсаду. А четверта ділянка у нас буде готуватися під посадку.
Джерело