Header Ads

Цікаві факти про лікарів

Про лікарів можна зібрати безліч цікавих фактів, тому що багато представників цієї благородної професії прославилися не тільки своїми досягненнями на медичій терені, а й успіхами в інших областях. Наприклад, Чехов, Булгаков, Конан Дойль залишили після себе багату літературну спадщину. Галілей і Коперник успішно поєднували лікарську кар’єру і астрономію. Даль склав свій знаменитий тлумачний словник. Берліоз створив безліч чудових музичних творів. Че Гевара став культовою фігурою для революціонерів у всьому світі. Але ж всі ці люди були лікарями!

Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі підбірку цікавих фактів про лікарів, завдяки яким ви подивитеся на людей в білих халатах з несподіваного боку.

1. «Батько медицини» Гіппократ вважав, що джерела всіх хвороб криються в жирі людини, тому призначав всім своїм пацієнтам лікувальне голодування.

2. Німецький хірург Вернер Форсман в 1929 році ввів собі катетер через ліктьову вену в праве передсердя. Звичайно, без наркозу. Згодом він неодноразово перевіряв на собі всі мислимі способи катетеризації. У 1956 році за свої дослідження Форсман був удостоєний Нобелівської премії.

3. Швейцарський лікар Жак Понто займався розробкою противозміїної сироватки. Щоб перевірити її «в польових умовах», він в 1933 році дозволив гадюці вкусити його три рази поспіль. Найцікавіше, що Понто вижив і зумів-таки створити сироватку.

4. Знаменитий австрійський психолог і психіатр Зігмунд Фрейд — це справжнє джерело цікавих фактів. Наприклад, він чомусь страшенно боявся числа 62, живої музики і прямих поглядів в очі. А ще він був завзятим кокаїнщіком, підсадив на цей наркотик багатьох своїх друзів (Фрейд щиро помилявся, вважаючи кокаїн відмінним знеболюючим і ліками від морфінової залежності).

Цікаві факти про лікарів5. У XIX столітті багато жінок вмирали від пологової гарячки. Австрійський лікар Ігнатій Земмельвайс запропонував акушерам, які приймають пологи, здійснювати просту дію, здатну зменшити ризик виникнення цієї хвороби у пацієнток. Ця дія представляло собою … звичайне миття рук! Смертність від пологової гарячки тут же знизилася з 30 до 2%. Незважаючи на дієвість методів Земмельвайса, його оголосили псевдовченим і заборонили займатися лікарською діяльністю в Австрії. І нехай ідеї простого австрійського лікаря були визнані правильними тільки після його смерті, Земмельвайс вважається творцем акушерської гігієни, завдяки якій було врятовано багато життів.

6. Противний, але цікавий факт: радянський лікар Федір Тализін займався дослідженням паразитичних черв’яків. Щоб дізнатися, як глисти розвиваються в людському організмі, він проковтнув дві личинки бичачого ціп’яка, які через кілька місяців перетворилися в двох черв’яків загальною довжиною 9,8 метра. Завдяки дослідженням Тализіна вдалося виробити ефективні методи лікування різних гельмінтозів.

7. Лікаря Алена Бомбара з Франції зацікавило питання, чому більшість людей, які зазнали корабельної аварії, гинуть в перші три дні свого «автономного плавання», хоча без їжі людина може прожити близько 30 днів, а без води — близько 4. Тому в 1952 році Бомбар пройшов на ризикований експеримент: 65-ти денна подорож по Атлантичному океану на гумовому човні без запасів води і їжі. Цікаво, що і їжею, і джерелом прісної води йому служила спіймана риба. Ален Бомбар довів, що можна вижити навіть в найнесприятливіших умовах, якщо не впадати в паніку.

8. З самовідданістю французьких лікарів, нехай часом і межує з безумством, пов’язаний ще один цікавий факт: Ніколаус Міновіці з Франції цікавився питаннями асфіксії — удушення. Щоб описати цей стан, він особисто ліз в мотузяну петлю і просив помічників відзначати стадії удушення за допомогою секундоміра.

9. Вже до 17 років Ібн Сіна (Авіценна) вважався найкращим лікарем свого часу, тому, коли емір Бухари захворів, лікувати його покликали саме Авіценна. Ібн Сіна зумів повернути здоров’я свого пацієнта, і той запропонував йому будь-яку нагороду на вибір. Авіценна попросив у еміра … всього лише пропуск в придворну бібліотеку!

Джерело