Header Ads

Вчені створили роботів для вирощування людських тканин

Біомедичні дослідники з Оксфордського університету П'єр-Алексіс Муті і Ендрю Карр з’ясували, що людиноподібні роботи можуть стати інструментом для вирощування людських тканин, особливо це актуально для м'язів і сухожиль.


Побудовані за образом і подобою людини роботи стануть основою для зростання тканинних трансплантатів, призначених для подальшої пересадки їх людям. Іншими словами, роботи спочатку могли б як би "розношувати" тканинні трансплантати перед самою операцією. Проект може значно поліпшити життя пацієнтів, яким необхідна операція з трансплантації, повідомляє видання Science Robotics.

"Зараз ми тільки починаємо працювати над доказом концептуальної бази проекту, що допоможе нам краще дослідити нашу ідею. З цією метою ми розробляємо невеликі прототипи біореакторів, які можуть бути використані в поєднанні зі скелетно-м'язовими роботами. Ми сподіваємося, що зможемо почати експериментальні роботи вже в найближчому майбутньому", — пояснює Муті.

Сьогодні клітини людини вирощуються в стаціонарних умовах в особливих резервуарах. Але є великий мінус такої системи: умови створення просто не дозволяють імітувати реальне середовище життя клітин з відповідними механічними навантаженнями. Отримані тканини можуть бути просто не придатні для роботи в організмі пацієнтів.

Дослідник зазначив, що їх експериментальна робота, як очікується, "почнеться протягом найближчих місяців". "Спочатку ми, швидше за все, почнемо працювати з спрощеними роботизованими моделями, наприклад, звичайними суглобами. Це допоможе нам довести спроможність концепції".
Джерело