Header Ads

Британські учені стверджують - Південній Європі загрожують землетруси і цунамі

Як вдалося встановити дослідникам, стихія загрожує прибережним районам багатьох країн Середземномор'я, зокрема Ізраїлю, Єгипту, Хорватії. 


Британські учені стверджують, що в південній частині Європи і Північної Африки в найближчому столітті станеться сильний землетрус і цунамі, викликані одним з розломів в Середземному морі, передає Ukr.Media. 

Як вдалося встановити дослідникам, стихія загрожує прибережним районам багатьох країн Середземномор'я, зокрема Ізраїлю, Єгипту, Хорватії.

Найбільше від цунамі може постраждати острів Крит, Прогнози учених ґрунтуються на результатах радіовуглецевого аналізу і комп'ютерного моделювання, що відновили картину катастрофи 365 р. н.е. Потужні землетруси біля південно-західної частини побережжя Криту відбувається кожні 800 років. 

Інтервали між землетрусами були обчислені шляхом спостереження за рухом тектонічних плит в місці розлому. Востаннє в цьому районі могутній землетрус відбувся приблизно в 1300 році, таким чином, нового землетрусу можна чекати в найближчих 100 років. 

У східній частині Середземного моря цунамі і землетрус можуть бути викликані зрушенням на північ Африканської плити. 

В середньому, кожні сто років в середземноморському регіоні трапляється по одному руйнівному цунамі. 

Проте за останнє століття в регіоні не спостерігалося могутніх землетрусів.