Header Ads

Як продовжити життя трояндам: найефективніші способи

Кожна жінка любить квіти. Прекрасний букет з найкрасивіших зрізаних троянд — це відмінний подарунок, який не тільки підніме настрій представниці прекрасної статі, але і створить особливу атмосферу в інтер’єрі приміщення.


Дані квіти мають тонкий, чарівний аромат, однак, зберегти його, та й взагалі гарний зовнішній вигляд троянд, можна нетривалий термін. У багатьох троянди починають «опускати» головки вже на наступний день після того, як їх поставили у вазу. Але не варто засмучуватися, оскільки сьогодні є ряд хитрощів, що дозволять зберегти гарний букет якомога довше.

Як зберегти рози: підрізання кінчиків
Якщо ви не знаєте, як продовжити життя трояндам, то необхідно відзначити, що це квіти, які п’ють воду у великих кількостях. Для того, щоб квітка могла поглинати вологу в необхідних для нього кількостях, перед тим, як поставити троянду в воду, необхідно обов’язково підрізати стебло.

Візьміть ємність з теплою водою, і, використовуючи, ножиці або ніж, зробіть невеликий зріз косого типу на кожному стеблі з усього букета. У самої основи стебла можна зробити невеликий зріз, який має хрестоподібний вигляд.

Необхідно обрізати квіти саме в воді, так як, в даному випадку, капілярна система стебла не буде закупорена повітряними бульбашками. Косий зріз робиться для створення максимальної площі поглинання вологи.Та частина стебла, яка знаходиться у воді, повинна бути ретельно очищена від шипів і листя.
Процес вирощування троянд має прямий вплив на їх подальшу поведінку після того, як квітка буде зрізана. Ширина капілярів в стеблі залежить від того, яка кількість вологи квітка споживала, поки росла в звичному середовищі. Тому, необхідно уточнити, в якому саме розарії росли троянди. Наприклад, квіти з прохолодного розарію будуть себе почувати некомфортно в жаркому приміщенні, тому можуть дуже швидко пов’янути.

Добавки в воду для відновлення та збереження троянд
Для того, щоб продовжити життя трояндам, можна додавати у воду різні добавки, які будуть живити квітку. Наприклад, дві чайні ложки цукру, розчинені в одному літрі води, дозволять значною мірою збільшити термін життя зрізаних троянд та інших квітів.
Якщо мова йде про сорт, який відрізняється довгими стеблами і крупними бутонами, то в даному випадку у воду можна додавати одну таблетку аспірину. На сьогоднішній день квіткові магазини пропонують велику кількість спеціальних добавок для зрізаних троянд, які продовжують життя будь-яким букетів.

Ще один дієвий засіб — це рідина для миття посуду або відбілювач. Вони вб’ють всіх бактерій, які вражають квітку і, таким чином, збільшать термін служби живого букета.

У нічний час доби найкраще переставляти букет з троянд в прохолодне місце з високим рівнем вологості. Ідеальним варіантом буде ванна або таз, наповнений прохолодною водою. Після такої ночі троянди зможуть знову прийняти свіжий вигляд.

Троянди, які упаковані в коробку або ж у якусь іншу упаковку, зберігають свій прекрасний зовнішній вигляд набагато довше, на відміну від квітів, які зберігаються у відкритому вигляді. Але варто зазначити, що в разі зберігання троянд в упаковці, не можна їх набивати занадто щільно одну до одної, так як квіти продовжують активно дихати і виділяти тепло, а це означає, що букету буде спекотно і він незабаром зів’яне.

Як відновити зів’ялі троянди
Швидке в’янення троянд відбувається, в першу чергу, через те, що втрачається волога внаслідок випаровування води. Цей процес починається з того моменту, як квітка була відрізана від куща. Взагалі процес в’янення оборотний, однак, до певного моменту, після якого ніякі реанімаційні заходи не дозволять збільшити трояндам термін життя.
Якщо квіти тільки почали в’янути, то необхідно їх потримати деякий час у прохолодній воді, приблизно години дві — три, очистивши від шипів. Після такої процедури головки троянд, що опустилися, повинні піднятися. Якщо цього не сталося, то можна трохи зішкребти шкірку над рівнем зрізу на 5-7- сантиметрів, після чого обпалити зріз над вогнем.

Продовжити життя трояндам, які почали в’янути, можна і за допомогою селітри. На один літр води необхідна 1 чайна ложка даного засобу. В деяких випадках допомагає і нашатирний спирт, в такому ж співвідношенні.

Якщо всі перераховані вище методи не допомогли, то можна скористатися останнім, який є досить радикальним. Необхідно оновити зрізи і поставити квіти в гарячу воду. Зверху букет накривається поліетиленовим пакетом. Через 5 хвилин воду слід поміняти на звичайну і використовувати ряд добавок, які зможуть продовжити життя трояндам ще на пару днів.

Правильне сусідство для троянд

Троянди — це квіти, які не терплять ніяких конкурентів, тому найкраще букет залишати на самоті. У букеті ця квітка не зможе ужитися ні з якими іншими квітами. Тому, якщо вам подарували комбінований букет, для того, щоб зберегти якомога довше прекрасний зовнішній вигляд квітів, троянди слід поставити в окрему вазу.

Інструкція, як зберегти троянди, на відео:

Джерело