Header Ads

Факти про полімери

Полімерні матеріали вже стали невід’ємною частиною нашого життя, сучасний світ просто не може існувати без них. Будь-який полімер — це високомолекулярна сполука. До складу його частинок входить величезна кількість ланок, між якими є хімічні зв’язки.

Полімери можуть бути синтетичними і природними. До синтетичних відноситься полістирол, поліпропілен і поліетилен. Природні — це нуклеїнові кислоти і білки.
Відрізняються полімерні матеріали і за формою. Залежно від цього вони поділяються на розгалужені, сітчасті і лінійні. За своєю природою вони бувають неорганічними, органічними і елементоорганічними. Але це лише матеріал зі шкільного підручника, про який ви напевно вже чули, але сьогодні ми хотіли б розповісти про дійсно цікаві факти про полімери.
 1. Відомо, що поліуретан в природі не розкладається. І це може обернутися екологічною катастрофою для всієї планети. Можливо, вирішити проблему допоможуть гриби, нещодавно виявлені вченими в Еквадорі. Унікальність цих грибів у тому, що вони харчуються поліуретаном.
 2. У Тихому океані є так званий сміттєвий континент (пляма), який повністю складається з пластикових відходів, принесених в одне місце течіями. За підрахунками, в цій частині океану накопичилося понад 100 млн. тонн сміття. Розпавшийся під впливом сонця пластик зберігає свою структуру і привертає медуз і риб, які приймають його за зоопланктон.
 3. Звичні для нас паперові гроші є не у всіх країнах. Деякі замінили їх на більш довговічні пластикові. Вперше валюта із пластику з’явилася в Австралії більше двадцяти років тому. Зараз такими грошима користуються ще в ряді держав: Брунеї, Румунії, Нової Зеландії та В’єтнамі. Деякі інші країни випускають на пластиці пам’ятні купюри або деякі номінали.
4. Головні властивості полімерної сировини в тому, що вона еластична і міцна, кристалічні сполуки полімерів почали широко застосовувати для виготовлення пластикових матеріалів. Крім того, що було сказано вище ділять полімери по реакції на температуру — деякі плавляться, коли нагріваються, а потім повертаються до свого попереднього стану, коли його охолоджують. А деякі руйнуються — плавляться і відповідно не відновлюються. цього в вуха тварин почали встановлювати пластикові таблички, на яких вказують основну інформацію. Такі зміни в реєстрації худоби були введені з тієї причини, що використання клейма було визнано негігієнічним.
 5. Вчені Фінляндії вирішили отримати користь з целюлозно-паперової промисловості. Кошти, виділені в процесі очищення стічних вод відпрацьованих сульфітних луг поміщають в ферментатори. Там, при температурі 38 ° С і з додаванням аміаку, вирощуються особливі мікроби, які використовуються для виготовлення кормів для домашньої птиці та свиней. Одержуваний корм дуже живильний — він містить в собі 50% — 55% білка, а це в свою чергу полімер :).
 6. Полімерні матеріали незамінні в ракетобудуванні. Для виготовлення оболонки двигуна використовується вуглепластик. Спочатку на трубу намотують вуглеволоконну стрічку, просочену епоксидними смолами. Після того, як смоли тверднуть, сердечник виймають. В результаті виходить заготівля, майже повністю складається з вуглеволокна. Їй не страшні вібрації і пульсація, вона стійка до розтягування і вигину. До отриманої труби прикріплюють відсік для фотокамер і приладів, наповнюють ракетним паливом.
Джерело