Header Ads

Чому деякi люди починають сивiти в ранньому вiцi?

Фахiвцi розповiли про фактори, якi можуть призвести до раннього посивiння


"Уявляєш, знайшла в себе сиву волосину. А менi лише 21! -- у розпачi заявила подруга. -- Хiба так рано сивiють?!" А й справдi, чому дехто сивiє у двадцять, а хтось красується природним кольором волосся до глибокої старостi? Про причини посивiння розпитуємо Анну Артемову, трихолога, та Iвана Баранова, члена Асоцiацiї трихологiв України, передає Ukr.Media. -- Чому деякi люди починають сивiти в ранньому вiцi?

А. Артемова: -- За колiр волосся вiдповiдає пiгмент меланiн, який перестає вироблятись у разi нестачi залiза або надлишку мiдi в органiзмi. Тiло сучасного пiдлiтка розвивається дуже швидко, i органiзм не встигає за ним.

Тому виникає залiзодефiцитна анемiя. Також причиною такого явища може бути нестача пара-амiнобензойної кислоти, тобто вiтамiнiв групи B. Ще серед основних причин посивiння -- неправильне харчування, курiння й постiйнi стреси. До речi, якщо вашi батьки посивiли в ранньому вiцi, то велика ймовiрнiсть того, що це чекає й вас. У такому разi не допоможуть нi здоровий спосiб життя, нi емоцiйна стабiльнiсть.

I. Баранов: -- Цей пiгмент вироблять клiтини меланоцити, якi не вiдновлюються. До того ж у них обмежена кiлькiсть подiлiв. Тож що старша людина, то швидше вона сивiє. До речi, стан волосся може залежати й вiд навколишнього середовища, адже екосистема має вплив на органiзм людини загалом. А як вiдомо, волосся -- дзеркало нашого здоров'я. -- Як змiнюється волосся, коли стає сивим?

I. Баранов: -- Волосина перестає бути еластичною. А ще стає грубшою, тому можна помiтити, що волосся сухе й жорстке. До речi, у чоловiкiв найшвидше сивiє борода. I сивина в них бiльш помiтна через коротку стрижку. -- Невже через сильне переживання можна посивiти за одну нiч?

А. Артемова: -- Коли людина переживає стрес, у неї iнтенсивно випадає волосся. Рiч у тiм, що здебiльшого випадають пiгментованi волосини, а сивi -- залишаються. Тому сивина раптово стає помiтною. -- Що робити, щоб не посивiти замолоду?

А. Артемова: -- Треба стежити за рiвнем залiза в кровi. Для цього варто вживати залiзовмiснi продукти, а це гречка, печiнка, яловичина, пити яблучний чи гранатовий сiк. Збiльшити кiлькiсть вiтамiну В допоможуть спецiальнi препарати, цьому сприяє й споживання злакiв i круп. Також потрiбно провадити здоровий спосiб життя.

До речi, люди, якi хочуть позбутися сивини, часто виривають срiбнi волосини. Але цього робити не варто, бо через якийсь час на тому мiсцi виросте така ж. Тому найпоширенiшими способами маскування сивини залишаються зафарбовування й тонування спецiальними шампунями.

I. Баранов: -- До речi, нинi тривають розробки в клiтиннiй терапiї, якi допоможуть вiдновлювати пiгмент. Вони спрямованi на вiдновлення клiтин усього органiзму людини похилого вiку. Пiд час дослiджень вже у двох сивих людей волосся стало темнiти!
Джерело