Header Ads

Мені 78, і останній раз я була у лікаря 49 років тому! Мій улюблений лікар - лопух

За вікном весна, пурхають метелики, співають пташки. Мій город потопає в зелені, адже там росте багато лікувальних і пряносмакових трав.


Коли до мене приходить хтось вперше, відразу задають питання: «А навіщо на городі стільки бур'янів?». Це лопух, полин, пижм, кропива, різні м'яти, котовник, шавлія, кануфер, любисток і багато інших. Всього понад 40 найменувань трав, передає Ukr.Media. Все це я вирощую спеціально для особистого користування. Мій організм від народження не бере ніякі ліки, а особливо негативно реагує на антибіотики.

Мені 78 років. Останній раз я була у лікаря 49 років тому! Про те, що мені протипоказана хімія, я дізналася в 29 років. Лікарі рятували мене після прийому ліків, від якого я осліпла. З тих пір за порадою доктора лікуюся тільки травами. У ті роки мені довелося шукати знавців-травників по всьому Союзу. З тих далеких пір я дізналася багато про лікувальні властивості лопуха. Хочу зазначити, що цією рослиною у нас мало хто цікавиться, а даремно. Всі старечі хвороби йдуть, якщо в будинку є лопух!

Виростає лопух в моєму городі до 2 м, з величезними, як парасольки, листям. Листя володіють антибактеріальними і ранозагоювальними властивостями. Сік з кореневищ лопуха, взятих ранньою весною або пізно восени, прекрасний загальнозміцнюючий і антивірусний засіб. Він зміцнює імунітет, виводить шлаки з організму, поліпшує склад крові. У своїй сім'ї «послугами» цієї рослини я користуюся з будь-якого приводу: свербіж, висип на шкірі, фурункул, екзема. Перший засіб від такої напасті - відвар листя лопуха, 1 ст. ложка на дві склянки окропу. Настояти до теплого стану і промивати хворі, уражені місця.

До фурункула - прикладати лист білою стороною, одночасно з цим приймати настій з коренів лопуха. Для цього 1 ст. ложку сухого подрібненого кореня лопуха залити склянкою окропу, настояти в термосі три години, процідити. Пити теплим не менше п'яти разів на день по 1 ст. ложці. Відвар з коренів готується наступним чином: 1 ст. ложка коренів на склянку окропу, кип'ятити 10 хвилин. Остудити, процідити і пити по 1 ст. ложці тричі на день при цукровому діабеті. Також дуже корисні настій і сік лопуха: в ньому є інсулін.

При сечокам'яній хворобі добре поєднувати відвар з коренів лопуха з відваром споришу, з розрахунку 1 ст. ложка споришу на склянку окропу. Кип'ятити 10 хвилин. Пити остиглий і проціджений. При цьому камені дробляться поступово і безболісно, виходять у вигляді піску. Коли у мене почали боліти суглоби, я прикладала листя лопуха білою стороною до хворих місць, попередньо змастивши лист рослинним маслом або медом. Потрібно добре закріпити аркуш серветкою з бавовни і утеплити вовняною тканиною.

Робити компрес на ніч протягом трьох тижнів. При лікуванні ревматизму слід приймати відвар коренів чотири-п'ять разів на день, дуже хороший результат очікуємо через 21 день. При пухлинах треба пити відвар молодих коренів з нецветущої рослини протягом 21 дня, а наступний курс повторювати восени, коріння також повинні бути молодими.

Також лікар радила пити сік лопуха з соком моркви в співвідношенні 1:5, по 100 мл три рази на день за 20 хвилин до їжі. Буде потрібно два курсу за 15 днів з перервою п'ять днів. Увага! Після цвітіння корені стають в'ялими і непридатними для вживання. Якщо випадає волосся або замучила лупа, необхідно приготувати відвар з 2 ст. ложок сухого кореня лопуха, 2 ст. л. шишок хмелю, 1 ст. л. квіток ромашки аптечної або календули і 1 л окропу. Кип'ятити 10 хвилин. Цим відваром мити голову два рази в тиждень втирати в коріння.

Результат хороший. Порада від автора. Не забувайте, що настої необхідно заливати окропом і настоювати в термосі до охолодження, а відвари кип'ятити 10-15 хвилин. Обов'язково готую мазь із свіжого кореня лопуха. 100 г кореня подрібнити будь-яким способом: ножем, м'ясорубкою, міксером. Залити 200 мл натурального рослинного масла, настояти добу, потім проварити 15 хвилин на повільному вогні.

Остудити, процідити. Змащувати будь-які рани, тріщини на руках, ногах, тілі, навіть погано загоюються. Ранньою навесні, коли організм ослаблений, корисно готувати салати з будь яка зійшла трави. Це може бути лопух, яглиця (поки у неї не з'явився властивий їй запах, багатьом вона не подобається), мокриця, кропива, пирій молодий, зелень цибулі, часнику, топінамбур, морква, капуста свіжа, квашена - всі задобрити будь-яким рослинним маслом і вітамінний салат готовий.

Всього-то й треба по одному-два листочки молодої зелені. Не знаю що життя чи доля змушує мене їсти зелень пучками, але дорогу в аптеку я не знаю. Мої ліки ростуть у мене в городі. Не проходьте повз лопуха! Зривайте, копайте навесні і восени. Сушіть і будьте здорові.

З повагою, Т. В. Ромашина