Header Ads

Вчені зав'язали найміцніший вузол у світі (ВІДЕО)

Науковці сплели кельтський вузол з окремих молекул. Їхні розміри лиш 20 нм. Цей вузол найміцніший у світі, переконані британські вчені з Університету Манчестера.


Дослідники поміщали ці молекули в розчин металевих солей. Це стимулювало їх до об'єднання в складну структуру з 192 атомів."Молекулярний вузол" з'єднує три нитки і складається з восьми перехрещень. Це найскладніший вузол з молекул, який коли-небудь створювали в штучних умовах. У природі може існувати близько 6 млрд подібних вузлів.

"Зав'язування вузлів — це процес, ідентичний переплетення ниток в тканині. Тому техніка зав'язування в молекулах також корисна в "ткацтві" з використанням молекулярних ниток. Деякі полімери, наприклад павуковий шовк, міцніше сталі, так що плетіння полімерних ниток допоможе перейти до нового покоління матеріалів для виробництва та будівництва", — каже керівник роботи, професор Девід Лейг.

За допомогою цієї технології можна створювати нові матеріали. До прикладу, сплести полімерні нитки в куленепробивну тканину, яка буде міцнішою і більш гнучкою за кевлар. Крім цього, подібна технологія допоможе в створенні наномашин і наноприладів майбутнього.