Header Ads

У Південній Кореї створили "клей" для загоєння ран без шрамів (фото)

Основою для клею послужило речовина, за допомогою якої мідії прикріплюються до скель. 


При пошкодженнях шкіри, навіть таких незначних, як порізи і подряпини, що сполучна тканина утворює рубці. Вони складаються переважно з колагену, фібриллярного білка, що забезпечує міцність і еластичність здорової шкіри. В тканині шрамів структура волокон колагену відрізняється від "малюнка" волокон неушкодженої шкіри, тому тканина рубця менш функціональна. Вона не може повноцінно розтягуватися, а також більш чутлива до ультрафіолетового випромінювання, тому підвищується ризик опіків, передає Ukr.Media.

Вчені працюють над технологіями загоєння ран, які допоможуть уникнути утворення рубців. Зазвичай для цього використовують склеювальні склади, що утворюють плівку на поверхні рани. Інша технологія — використання білка декорина, який входить до складу сполучної тканини. Декорин допомагає впорядкувати волокна колагену. Недолік декорина — складна структура і порівняно висока вартість.

Дослідники з Пхоханского університету науки і технології Південної Кореї розробили новий тип клею для загоєння ран, використовуючи здатність ряду білків зв'язувати колаген — до цих білків відноситься і декорин. Вчені досліджували биссус, міцні білкові нитки, за допомогою яких мідії та інші двостулкові молюски прикріплюються до скель, утворюючи колонії. На основі білка цих ниток створили новий матеріал, що містить дерматансульфат.

Ця речовина відноситься до гликозаминогликанам (полісахаридів, пов'язаних зі складними білками протеогликанів). Дорогий декорин — протеогликан, з ним і пов'язаний в організмі дерматансульфат, який також здатний стабілізувати волокна колагену. Новий склад сприяє відновленню структури волокон, подібній структурі колагену у здоровій шкірі. Клей вже пройшов випробування на тваринах. Вченим вдалося домогтися практично безслідного загоєння глибоких ран у щурів за 28 днів. У тварин з контрольної групи утворилися помітні рубці.


Для того, щоб клей можна було використовувати в медичній практиці, склад повинен пройти довгу серію випробувань. Шкіра щурів значно відрізняється від людської, тому невідомо, чи підійде людям такий спосіб загоєння ран. В наступних експериментах учені збираються використовувати свиней, шкіра цих тварин за структурою більш схожа з людською.