Header Ads

У "чорнобильських" євреїв знайшли рідкісний рак ока

При цьому відзначається, що протягом 20 років вітрео-ретинальна лімфома була виявлена тільки в декількох випадках, і лікарями очікувалося виявлення 2-3 випадків цього захворювання.


Американські онкологи з Нью-Йорка за останні 4 роки виявили дуже рідкісну форму раку очі у десяти євреїв, шестеро з яких проживали поруч з Чорнобильської АЕС під час техногенної катастрофи, передає Ukr.Media.

При цьому відзначається, що протягом 20 років вітрео-ретинальна лімфома була виявлена тільки в декількох випадках, і лікарями очікувалося виявлення 2-3 випадків цього захворювання. Відзначається, що вісім осіб з цього списку належать до певної субетничеської групи євреїв – ашкеназам (проживають в Центральній Європі).

Четверо з них під час аварії на Чорнобильській АЕС проживали на території України, та по одному – у Польщі та Молдавії. Вік хворих коливається в межах від 62 до 85 років. Роксана Мослехі, дослідник-епідеміолог з Нью-Йорка, каже, що на даний момент можна стверджувати про схильності єврейського народу до цього дуже рідкісного виду ракової хвороби, так є недостатньо достовірних даних.

Наприклад, якщо такі випадки в цій етнічній групі були раніше, то вони могли фіксуватися як неуточненная форма раку. При цьому вона додає, що така можливість не виключена, проводячи аналогію з дослідженнями, які підтверджують більш високий ризик ракових захворювань кісткового мозку у ашкеназов (порівняно з тими ж арабами або європейцями). 

Для більш точних результатів і висновків, каже Мослехі, потрібно діагностувати і вивчати саме витреоретинальні лімфоми у хворих, щоб виявити схильність до неї у певних національних груп.