Header Ads

7 помилок, що призводять до неврожаю огірків

Майже завжди причиною поганого врожаю огірків стають не шкідники, не хвороби і навіть не погодні умови, а самі городники.


Здавалося б невеликі відхилення в агротехніці призводять до того, що огірки слабо ростуть, зав'язі жовтіють і обпадають.

1. Пізня висадка розсади Висаджувати розсаду на постійне місце потрібно у термін, зазначений на пакетику насіння, не пізніше 35 днів після появи сходів. Зазвичай пересадку проводять на 20-25 день. Чим молодше розсада, тим легше вона переносить пересадку і швидше приживається. Довгий зміст сіянців у невеликих касетах або стаканчиках призводить до того, що корінню стає тісно, рослини починають відчувати брак харчування і чахнуть, передає Ukr.Media.

2. Недотримання сівозміни Не можна з року в рік вирощувати культури в одному і тому ж місці, інакше грунт виснажується і в ній розмножуються шкідники цієї культури. Важливо дотримуватися сівозміни, чергуючи овочі на грядці. Так огірки добре садити після білокачанної і цвітної капусти, картоплі, томатів, буряків або гороху. Після гарбузових культур, таких, як кабачки та кавуни, із-за загальних хвороб та шкідників огірки садити не рекомендується. Повертати огірки на колишнє місце бажано тільки на 4 рік. 

3. Тісна посадка Між рослинами в ряду повинно залишатися не менше 20 см вільного простору. Це дозволить огіркам отримувати достатньо сонячного світла, а свіжому повітрю вільно вступати до плетям. Загущена посадка призводить до мілких плодів і виникнення грибних захворювань.

4. Низька температура Огірок – теплолюбна культура, тому необхідно постійно стежити за температурою повітря і грунту в теплиці. Оптимальна температура для росту огірка вдень 24-28 С, вночі 18-20 С. Температура грунту не повинна опускатися нижче 16 С.

5. Неправильний полив Огірки люблять часті поливи і високу вологість повітря, тому їх не можна пересушувати. Від нестачі води зав'язі починають обсипатися, а залишилися плоди сильно гірчать. Поливи слід проводити тільки теплою водою. До цвітіння кущі можна поливати дощуванням, потім – тільки під кущ.

6. Вирощування під палючими променями Під яскравим сонцем огірки часто отримують опіки листя, а плоди стають жорсткими і гіркими. Огірки воліють рости в півтіні, особливо необхідна тінь у спекотний час доби.

7. Вирощування без підв'язки Для кращого розвитку кущів у теплиці їм потрібна підв'язка. Без неї огірки починають стелитися по землі, частіше хворіти, а плоди загнивати. Підв'язка дозволяє направляти ріст пагонів в потрібну сторону і підтримувати їх під час плодоношення. Правильно підв'язані огірки легше формувати. В розстилання огірки можна вирощувати у відкритому грунті при досить просторій посадці на грядці, коли рослини не загущають один одного.
Джерело