Header Ads

Коли потрібно видаляти листя з помідорів та навіщо це робити


Виявляється в деяких випадках у томатів обривати листя просто необхідно, незважаючи на те, що листя відповідає за живлення і дихання рослини. 

Наприклад, старе листя через певний час жовтіє, покривається плямами, слабшає. І служить первісним затишним розсадником для різних грибних захворювань. Тому старе, жовтіюче й покрите плямами листя необхідно видалити в першу чергу. Слідом за ними варто час від часу вирізати листя, яке звернене на північний бік, або знаходиться у глибині куща, або в тіні інших кущів. 

Скільки ж листя і коли потрібно вирізати? Варто дивитися за швидкістю росту рослини в цілому. Зазвичай рекомендується видаляти по два-три нижніх листка два рази на тиждень. Але іноді доводиться видаляти й більше. Однак ніякої особливої шкоди томатам це не принесе. 

Головне правило, яке варто дотримувати - якщо в кисті ще не зав'язалися всі плоди, то зверху над кистю має бути цілим більшість листя. І, навпаки, якщо в кисті всі томати вже зав'язалися, то нижче цієї кисті можете сміливо видаляти все листя. 

Ближче до кінця липня - початку серпня починають прищипувати вже верхівки томатів. Тобто передбачається, що всі подальші кисті однаково не встигнуть сформувати врожай. Отож, після такої прищіпки, коли в принципі нарощування вегетативної маси нам не потрібно, можна прибирати все листя, крім трьох-чотирьох верхніх. Це непогана профілактика захворювань. 

Ще одне листя, яке потрібно видаляти - це стовбуріння з кисті. А з'являється воно через надлишок органічних добрив (гною), азотних мінеральних добрив. Крім цього, стовбуріння також провокує висока вологість повітря (при частому поливі), недолік світла і занадто рясні підживлення під час вирощування розсади. У такому випадку на рослинах томатів спостерігається незвичайне явище: на верхівці квіткової кисті високорослих томатів у момент цвітіння й утворення плодів починає рости новий пагін. Плоди, звичайно, визрівають, але рослина витрачає багато сил на ці пагони. Тому ці стовбуріння з кисті потрібно видаляти, щоб кисть розвивалася повноцінно. У той же час, якщо основна кисть виявилася пустуватою, то можете залишити пару помідорів на продовженні.

До теми

• Листя помідорів легко відламується, якщо робити це правильно, притискаючи черешок біля основи нагору уздовж стебла. Якщо тягнути лист униз, то часто за листом, що відірвався, тягнеться довга смужка шкірочки зі стебла. 

• Не варто видаляти листя в похмуру, вологу і прохолодну погоду, а також у другій половині дня. Робіть цю процедуру зранку в сонячний день, щоб ранка за день встигла засохнути.

• Завжди над верхньою кистю обов'язково залишайте один-два листки, щоб не порушувати сокорух.
Джерело