Header Ads

Що потрібно знати про регулятори росту рослин

Регулятори росту рослин - це речовини, що стимулюють або, навпаки, гальмують процеси, пов'язані з ростом і розвитком. Бувають природні та штучно синтезовані. 


Вони грають не менш важливу роль у підвищенні врожайності овочевих і плодових культур, поліпшенні їхньої якості, чим застосування добрив або засобів захисту рослин.

Досягається це за рахунок можливості керувати процесом росту та розвитку рослин, для того щоб повною мірою реалізувати їхній життєвий потенціал.

Дія регуляторів росту тварин:

- порушують період спокою у бульб і цибулин;

- прискорюють проростання сходів;

- стимулюють пагоноутворення та ріст кореневої системи;

- знижують опадання зав'язей;

- викликають більш раннє і рясне цвітіння;

- прискорюють вступ у фазу плодоносіння;

- підвищують опірність до хвороб і несприятливих умов вирощування;

- відновлюють рослини після стресів пов'язаних з пересадженням, зберіганням, транспортуванням.

При застосуванні регуляторів росту важливо знати, що кожний препарат створений для певних культур. Тому необхідно дотримуватися рекомендованої дози, а так само строків і способів застосування. Найпростіший спосіб обробки цими препаратами - обприскування. Застосування регуляторів росту в період вегетації значно зменшує кратність обробки посадок фунгіцидами.

До стимуляторів росту належать:

- гібереліни;

- цитокініни;

- ауксини та їхні похідні.

Гібереліни стимулюють ріст стебел і ділення клітин рослин, активізують проростання насіння, порушуючи період спокою, викликають утворення партенокарпічних плодів.

Цитокініни стимулюють закладення стеблових бруньок, сприяють діленню клітин, проростанню насіння.

Ауксини провокують ріст коренів, стебел і листя, а також активують утворення коренів у живців.

Інгібітори росту застосовуються для гальмування або обмеження росту рослини. До них належать - абсцизини, етилен та їхні похідні.

Природні інгібітори: абсцизова кислота, кумарин і його похідні. Вони гальмують перехід рослин у стани спокою.

Етилен (газоподібна речовина) і його похідні етрел, гідрел і дегідрел гальмують ріст зеленої маси рослин, чим сприяють прискореному дозріванню помідорів і огірків. Також підвищується врожайність цих культур.

Синтетичні інгібітори складають три групи:

Ретарданти - сповільнюють ріст стебла, викликаючи його укорочування і стовщення. Живильні речовини перерозподіляються. Більша їхня частина надходить у корені, приводячи до посиленого росту. Розсада не піддається витягуванню навіть при дуже низькій освітленості та загущенні.

Антиауксини - сповільнюють або повністю гальмують процеси життєдіяльності рослин.

Паралізатори - різко припиняють ріст усіх органів рослини.

Регулятори росту вимагають гранично уважного поводження з ними. Тому що передозування цих речовин є дуже шкідливим: можна не тільки не досягнути потрібного результату, але зіткнутися з протилежним ефектом. У низьких концентраціях вони відіграють роль стимуляторів, сприяють зміцненню імунітету, активізують плодоносіння. Ці ж препарати у високих концентраціях викликають гнітючі процеси в рослині.

Циркон - активатор проростання насіння і високої стійкості до хвороб. Захищає рослини від несприятливих погодних факторів, посухи та підвищує приживлюваність рослин при пересадженні.

Епін Екстра - регулятор і стимулятор широкого спектра дії, має найсильнішу антистресову дію.

Кореневин - застосовується для поліпшення вкорінення саджанців усіх плодових і ягідних культур, прискореного коренеутворення при живцюванні рослин, швидкої приживлюваності розсади овочів і квітів при пересадженнях. Перед висадженням живці занурюють кінцями нижніх зрізів у робочий розчин. Сіянці та саджанці, приготовлені до пересадження, замочують у розчині препарату. Для замочування кореневої системи кореневин розводять у ємкості з водою у співвідношенні 1 г/1 літр води й інтенсивно перемішують протягом 5 хвилин. Після чого розчин готовий до застосування.

Атлет - використовується для формування компактної та міцної розсади овочевих культур, запобігає її переростання й витягування при низькій освітленості та загущенні посадок. Стримує ріст надземної частини рослини, що сприяє укорочуванню і стовщенню стебла й енергійному росту коренів. Атлет значно прискорює утворення суцвіть і кількість зав'язей у них. Так само забезпечує одержання ранньої продукції і збільшення загального врожаю на 20-25%. Вміст однієї ампули розвести у воді відповідно до інструкції. Застосовувати для обприскування листя або поливу під корінь. Важливо чітко дотримуватися рекомендованої кількості обробок.

Зав'язь - застосовується для обробки овочевих і плодових культур з метою плодоутворення при поганих погодних умовах і малій кількості комах, що запилюють.

Бутон - застосовується для збільшення кількості зав'язей, збереження їх від обпадання, прискорення плодоутворення. Містить природний комплекс речовин в оптимальному сполученні. Екологічно безпечний. Скорочуються строки дозрівання продукції на 5-6 днів.

Гетероауксин (бета-індолілоцтова кислота) - має високу біологічну активність. Найсправжнісінький гормон росту. Призначений для обробки насіння, коренів розсади. Просто не замінимий при розмноженні живцюванням, пересадженні сіянців і саджанців і висадженні розсади, передпосадкової обробки цибулин квітів.

HB-101 (натуральний віталайзер) застосовується для овочів, дерев і кущів, газонної трави і горщикових рослин. Стимулює ріст і сприяє ефективному використанню імунної системи рослин для розвитку. Повністю натуральний. Гранули розкладаються на поверхню ґрунту навесні або восени. Екологічно чистий, безпечний, не токсичний.

Енерген підвищує енергію проростання і схожість насіння, стимулює ріст і розвиток. Сприяє приживлюваності рослин при пересадженні, підвищенню врожайності на 30-35%, прискоренню дозрівання на 6-10 днів. Застосовується як для замочування насіння, так і поливу під корінь і обприскування розсади овочевих і ягідних культур. Дуже економічний.

Амулет - стимулятор коренеутворення і росту овочевих, ягідних і декоративних культур. Застосовується для поліпшення приживлюваності, активації коренеутворення і росту, підвищення стійкості до різних хвороб. Для обробки насіння виконується замочування у розчині Амулета (1 таблетка розчиняється в 1 л води) на 2-4 години перед посівом. Для обробки цибулин, бульб і живців - обробити протягом 12-18 годин перед висадженням. Для поливу розсади використовують той же розчин. Поливати потрібно раз на тиждень. Норма витрати - як при звичайному поливі.

Правильне застосування регуляторів росту грає велике значення при вирощуванні якісної розсади, забезпеченні гарного росту і розвитку рослин, сприяє рясному цвітінню.