Header Ads

Виявлено гриб який перетворює жуков у зомбі

Американські вчені виявили новий вид паразитичних грибів, який перетворює самок жуков мягкотелок Chauliognathus pensylvanicus в зомбі.


Американські вчені з Університету Арканзасу і Корнельського університету виявили новий вид паразитичних грибів, який перетворює самок жуков мягкотелок Chauliognathus pensylvanicus в зомбі. Убиті грибом комахи приваблюють самців, які спаровуються з ними і заражаються самі. Прес-реліз дослідження опублікований на сайті Phys.org, передає Ukr.Media.

C. pensylvanicus живуть на луках і полях, харчуючись квітковими рослинами. Вони часто сідають на квіти, на яких мешкає гриб Eryniopsis lampyridarum. Коли жук інфікується їм, щелепи комахи міцно прилипають до рослини, після чого комаха вмирає. Через день його крила розкриваються. Мертві самки здаються самцям готовими до спарювання, однак спроба злягання призводить до зараження нової комахи грибом і подальшого поширення паразита. 

Вчені виявили, що з 446 зібраних ними жуков 90 були інфіковані E. lampyridarum. Від зараження до розкриття крил проходило близько 15-22 годин. Крім того, гриб викликав здуття черевця, що також робило мертвих самок-зомбі привабливими для протилежної статі. 

Дослідники планують з'ясувати, чи можливо зменшити швидкість поширення гриба, якщо склеїти крила заражених комах.
Джерело