Header Ads

Укорінення живців винограду в домашніх умовах


Прийшов час почати вирощування саджанців винограду для весняної посадки із заздалегідь заготовлених або придбаних живців. 

Пропонуємо спосіб, найбільш підходящий для тих, хто вирощує невелику кількість саджанців винограду для себе в умовах квартири.

Наприкінці лютого-початку березня лоза виймається з місця зберігання (льоху, холодильника тощо) і нарізається на 2-3-вічкові живці. Верхній зріз робиться на відстані 1-2 см вище вічка, нижній - злегка навскоси на відстані 0,5-1,0 см нижче вічка (діафрагми). Нижні зрізи краще загладити гострим ножем, щоб не було залишків роздавленого камбію після нарізки секатором.

Після цього живці на добу замочуються у вистояній водопровідній (краще - кип'яченій або поталій) воді з додаванням стимуляторів: меду (столова ложка на 10 л), гетероауксину і препаратів на його основі, чаркору, фумару, гумату натрію, гумісолу тощо - відповідно до прикладеної інструкції.

Після виймання живців з води, їх провітрюють протягом 15-20 хвилин, і в нижній частині живця роблять 2-3 неглибокі вертикальні борозенки ножем, довжиною 1-2 см кожна. Після цього втирають у зрізи й борозенки препарат Кореневин. Звісно ж, якщо у вас кілька сортів, живці після нарізки необхідно промаркувати, щоб виключити плутанину.

Потім у звичайну півлітрову банку (або кілька - залежно від кількості живців) на дно кладуть шар вати пару сантиметрів товщиною, і наливають такий же шар (близько 2 см) кип'яченої води. Перед заливанням її потрібно, звісно ж, остудити й бажано додати пару кристаликів марганцівки, для одержання блідо-рожевого кольору, а також покласти в банку шматочок деревного вугілля. Це необхідно для запобігання швидкого замутніння і псування води.

Живці винограду ставляться в банку, банка - на підвіконня. Усе. Тепер потрібно раз на 2-3 дні стежити за рівнем води, підтримуючи його товщину в межах 0,5-1 см. Навіть якщо ви якийсь день забудете заглянути в банку, і вода випарується, то волога вата не дозволить висохнути майбутнім саджанцям винограду.

Ученими доведено, що корені найкраще утворюються не в самій воді, а на межі вода/повітря, зі зволоженої частини камбію. У винограду перші корені починають рости з вузлів живця. Даний спосіб саме забезпечує сполучення обох цих умов: тонкий шар води - необхідну аерацію, а оптимальна відстань нижнього зрізу від вузла - проходження межі вода/повітря по вузлі.

Якщо живці будуть вузлами у воді на 5 мм глибше або дрібніше - нічого страшного, ідеалу однаково досягти неможливо, та й про процес укорінення ще не все достеменно відомо...

Зверху можна одягти поліетиленовий пакет. Вийде такий віконний парничок, де вологість буде вище у порівнянні із сухим повітрям квартири. Будете рідше доливати воду, та й брунькам, що розпускаються, добре.

Якщо є можливість забезпечити підігрів нижньої частини живців: поставити банку на теплу (але не гарячу!) основу, наприклад, на металевий аркуш над радіатором опалення і т.п. - скористайтеся нею, це збіль-шить імовірність і швидкість укорінення живців винограду. Але якщо такої можливості немає - особливо не переживайте. Прагнути до ідеалу можна нескінченно, а все, що зробити необхідно обов'язково, вами вже зроблене.

Як правило, спочатку розпускаються бруньки, а потім з'являється коріння. Між цими подіями проходить у середньому 2-3 тижні. Коли менше, а коли й більше, залежно від сорту і якості лози. Буває, і до двох місяців потрібно чекати корінців! Даний спосіб гарний тим, що пагони, які вийшли, легко забезпечуються водою, навіть коли коренівь ще немає: просто підсмоктують її з банки.

І ще один важливий момент. Якщо із бруньки вийшов один пагін, а слідом за ним через кілька днів з'являється другий (із бруньки, що заміщає), а корінців ще немає - видаліть (акуратно виламайте) перший, більш сильний з пагонів! Не шкодуйте: початок вашому кущу дасть будь-який, навіть найостанніший, пагін, але перший, буйно зростаючий, може витратити весь запас живильних речовин із тканин живця, і для утворення коренів їх може не вистачити. Звісно ж, якщо на пагоні з'явився зачаток суцвіття - його необхідно відразу відщипнути!

Тепер стежте за появою корінців у ваших майбутніх саджанців винограду. Спочатку на зрізі та з подряпин з'являються горбки калюса, а потім з них утворюються перші корінці. Не потрібно дозволяти виростати їм більше 0,5-1 см: потім при пересадженні вони легко обламуються!

Живці з корінцями, що з'явилися, - уже майже саджанці - висаджуються в будь-яку підходящу ємкість, залежно від можливості розміщення саджанців у квартирі.

Можна висаджувати в торф'яні горщики місткістю 200 г, або в 5-літрові пластикові контейнери... Звичайно, чим більше ємкість - тим більш потужною виросте рослина до початку травня. Найбільш оптимальні ємкості - 0,5-1 літр. 

Земельна суміш готується дуже легка: 1 частина садової (краще - дернової) землі + 1 частина перегною + 1 частина піску, або 1 частина покупної універсальної земельної суміші. Живець саджається так, щоб його п'ятка була заглиблена на 1/4...1/3 ємкості. Правило: залишити якнайбільше обсягу внизу для розвитку коренів, і при цьому, щоб живець не падав, а тримався в ємкості. Пересаджуйте дуже акуратно: молоді корінці досить тендітні! Після пересадження добре полийте. Дуже добре додати в грунтосуміш замість піску перліт або вермикуліт. Вони полегшують її та добре втримують вологу.

Якщо земля нормальна: не дуже важка й не дуже кисла, то живці швидко приживаються й добре ростуть. Стежте за станом листя: при незбалансованому хімічному складі ґрунту і при підвищеній кислотності вони можуть хлорозити (засихає листяна пластинка від краю) і навіть загинути! У цьому випадку універсальний засіб: деревний попіл. Настоюються 2-3 столові ложки в 1 літрі води й добре проливаються стаканчики із саджанцями. Можна навіть зробити це для профілактики, одночасно з висадженням живців. Через пару тижнів операцію можна повторити. Додатково добре допомагає розчин хелату марганцю: продається в спеціалізованих магазинах. Застосовується відповідно до інструкції.

За умови гарного росту саджанців винограду, можна приступитися до їхнього прискореного формування шляхом прищіпки. Наприклад, якщо ви плануєте виростити 2 (або більше) рукавів, то, при глибині посадки у вашій місцевості 40 см, прищипуйте пагін на відстані 30-35 см від п'яти, з досягненням ним відповідної довжини. Із двох верхніх бруньок розів'ються пасинки, які стануть майбутніми рукавами.

Посадка саджанців винограду, вирощених таким чином, виробляється на початку травня на необхідну глибину. При підготовленій і вдобреній посадковій ямі, гарному догляді протягом року, до осені одержите два повноцінних рукави, які в наступному році можна буде використати для одержання першого врожаю і наступного формування куща винограду.