Header Ads

Якою була Земля до нас?

До появи людей світ був зовсім іншим. Наша планета не завжди виглядала так, як зараз. За останні 4,5 мільярда років вона пройшла через ряд неймовірних змін — і вони зовсім невимовні.


Але ми спробуємо їх описати. Якщо б ви могли повернутися назад у часі на мільйони років, ви не просто побачили б трохи інших тварин. Ви виявили б абсолютно інопланетний світ прямо зі сторінок наукової фантастики.

По всій планеті — гігантські гриби Приблизно 400 мільйонів років тому дерева були заввишки приблизно до пояса людини. Більшість з них були метрової висоти, а інші рослини були не набагато більше — але не гриби. В якийсь момент історії Землі гриби-прототаксити були на кожному кутку земної кулі і височіли над будь-якою іншою живою істотою. У цих грибів були ніжки висотою 8 метрів і шириною 1 метр.

Так, вони не будуть вище і товщі багатьох сучасних дерев. Але в той час вони були найбільшими рослинами на планеті, перевищуючи в зростанні всі інші на добрі 6 метрів. У них не було таких великих шапок на верхівці, які ми звикли бачити щодо ніжки нинішнього гриба. Замість цього вони цілком являли собою ніжку — просто великий грибковий стовп, що стирчить з-під землі. І вони були всюди. Ми знайшли скам'янілості цих штук на кожній частині планети. Тобто на планеті минулого були суцільно ліси з гігантських грибів.

Небо було помаранчевим, а океани зеленими Небо не завжди було блакитним. Приблизно 3,7 мільярда років, як вважають, океани були зеленими, континенти чорними, а небо було яскраво-помаранчевого кольору. Тоді склад Землі був зовсім іншим, і у нас є всі підстави вважати, що колірна схема була теж зовсім інший.

Океани були зеленими, бо в морській воді розчинялися залізні освіти, проливаючи зелену іржу кольору іржавої мідної монети. Континенти були чорними, тому що були вкриті остигає лавою і на них не було ніяких рослин. І небо не завжди було блакитним. Сьогодні в атмосфері багато кисню, але 3,7 мільярда років тому його було не так багато. В небі був здебільшого метан. Коли світло сонця пробивається через метанову атмосферу, він забарвлює небо у помаранчевий колір.

Планета смерділа тухлими яйцями Коли ми розмірковуємо про те, якою була планета, ми керуємося не тільки здогадами та теоріями. Вчені майже напевно впевнені, що знають, яким був запах планети в минулому. Якщо б хто-небудь понюхав повітря 1,9 мільярда років тому, він чітко розрізнив би запах тухлих яєць.

Все тому, що океани були сповнені газоподібних бактерій, які харчуються сіллю в морській воді. Бактерії брали сіль і випускали сульфід водню, заповнюючи повітря характерною смородом, яку ми асоціюємо з яйцями, які вже все. І це вчені ще намагаються висловлюватися м'якше. Будемо чесні — у нас є істоти, які щодня випускають сульфід водню в повітря. Можна сказати, що світ минулого пах пердежом.

Планета була фіолетовою Коли на Землі почали проростати перші рослини, вони не були зеленими. За однією з теорій, вони були фіолетовими. Якщо б ви поглянули на нашу планету з космосу три-чотири мільярди років тому, вона була фіолетовою в тій же мірі, в якій зелена сьогодні. Вважається, що перші форми життя на Землі поглинали світло Сонця трохи інакше. 

Сучасні рослини зелені, тому що використовують хлорофіл для поглинання сонячного світла, але перші рослини використовували сітківку і відрізнялися характерним фіолетовим відтінком. Можливо, фіолетовий довгий час би нашим кольором. Близько 1,6 мільярда років тому, після того як рослини, що покривають планету, стали зеленими, фіолетовими стали і наші океани. Товстий шар пурпурової сірки покривав поверхню води, і її було досить, щоб пофарбувати всі океани у фіолетовий колір і зробити їх неймовірно токсичними.

Світ був схожий на сніжок Всі ми знаємо, що наша планета переживала льодовикові періоди. Однак є точні докази того, що 716 мільйонів років тому зима була на піку, немов у якомусь мультфільмі. Цей період називається періодом «Землі-снєжка», тому що Земля була покрита льодом практично повністю і з космосу виглядала як гігантський сніжок. Світ був настільки холодною, що на екваторі були льодовики.

Учені довели це, виявивши сліди древніх льодовиків в Канаді. У це важко повірити, але 700 мільйонів років тому ця частина Канади була на екваторі. Найтепліші місця на Землі були холодними, як сучасна Арктика. Втім, зараз вчені вже не думають, що Земля була схожа на білий сніжок, тому що 716 мільйонів років тому з нею був ще один жах. Постійно вивергалися вулкани, наповнюючи небеса попелом і змішуючи лід, сніг і попіл в одну брудну сірувату масу. 


Кислотний дощ падав на Землю протягом 100 000 років У кінцевому рахунку період Землі-снєжка закінчився. Але на цьому жахи не припинилися. Вважається, що після цього Земля пройшла через період «інтенсивного хімічного вивітрювання». Кислотний дощ постійно омивав землю з небес протягом 100 000 років. Кислотний дощ був таким важким і їдким, що розплавив льодовики, що покривали планети.

Але немає лиха без добра — в процесі цього в океан попрямували поживні речовини, які дозволили з'явитися життя, направили кисень в атмосферу і забезпечили кембрійський вибух життя на Землі. Але до того повітря був повний вуглекислого газу, а кислотний дощ отруїв океан. Поки життя не розлетілася по Землі, вона була отруйною, негостинне пустелею. 

Арктика була зеленою і повною життя Приблизно 50 мільйонів років тому Арктика була зовсім іншим місцем. Це час називалося раннім эоценом, і світ був куди тепліше, ніж став потім. На Алясці можна було знайти пальмові дерева, і крокодили плавали біля берегів Гренландії. Навіть північна шапка планети була вкрита зеленню.

Вважається, що арктичний океан був гігантським басейном прісної води і життя в ньому просто кипіла. Вода була сповнена зелених водоростей, і по всій Арктиці цвіли зелені папороті. Але тропіками назвати ті часи було складно. Тоді найтепліші місяці в Арктиці були температурою близько 20 градусів Цельсія. І все одно північні частини нашого світу були сповнені гігантських черепах, алігаторів, перше гіпопотамів, які звикали жити у вічній зими або темряві.

Пил закривав сонце Коли астероїд, винний у загибелі динозаврів, впав на Землю 65 мільйонів років тому, одним падінням все не завершилося. Світ перетворився на страшне, темне місце. Падіння астероїда відправило пил, ґрунт і камені прямо в небо і навіть в космос. Тонни їх залишилися в атмосфері і оточили планету масивним шаром пилу. Для створінь, що були на Землі, саме Сонце зникло з небес.

Тривало все це недовго — кілька місяців. Але коли гігантська хмара пилу осіла, сірчана кислота залишилася в стратосфері і потрапила в хмари. Вони стали настільки товстим, що протягом десяти років на Землю проливалися кислотні дощі.

Дощі з розплавленої магми Той самий астероїд, втім, був дурницею в порівнянні з тим, що впав на планету чотири мільярди років тому. У ранні дні нашої планети дощ астероїдів бомбардував Землю і перетворив її в пекельну планету з-під пера художника-сюрреаліста. Океани на планеті стали настільки гарячими, що скипіли. Тепло від удару астероїда испарило перші океани на Землі, перетворивши їх в пар, який просто зник. Величезні ділянки поверхні Землі розплавилися.

Гігантські тверді маси, що вкривали планету, перетворилися в рідину, яка просто плавала навколо, немов повільно рухається річка, при нестерпно жарких температур. Гірше того, деякі породи випарувалися і стали атмосферою Землі. Оксид магнію піднімався в атмосферу, як випаровується вода, і конденсувалася в крапельки рідкої гарячої магми. Тому майже так само часто, як ми бачимо дощ сьогодні, в давнину Земля бачила магму, що падає з небес.

Гігантські комахи були всюди Близько 300 мільйонів років тому світ був покритий масивними низинними болотними лісами, а повітря був заповнений киснем. Тоді було на 50% більше кисню, ніж сьогодні, і спостерігався неймовірний вибух життя. Також з'явилися гігантські комахи, немов з фільму. Для деяких істот всього цього кисню в атмосфері було занадто багато.

Невеликі комахи не могли з ним впоратися, тому ставали все більше і більше. Деякі з них стали величезними. Вчені знайшли викопні останки бабок розміром з сучасних чайок і розмахом крил до 0,6 метра. По Землі ходили гігантські жуки та інші комахи. Але не всі вони були доброзичливими. Гігантські бабки, на думку вчених, були м'ясоїдними.
Джерело