Header Ads

Як читати по очах?

Як читати по очах? Спостереження психологів показують, що люди при спілкуванні не здатні дивитися один на одного постійно, більше 60% від загального часу розмови. Однак, час зорового контакту може виходити за ці межі у двох випадках: у закоханих і у агресивно налаштованих людей.

Як читати по очах?

Тривалість візуального контакту залежить від відстані між співрозмовниками. Чим більша відстань, тим більш тривалі контакти очей можливі між ними і тим простіше читати думки по очах. Тому спілкування буде більш ефективним, якщо партнери сидять по різні сторони столу, в цьому випадку збільшення відстані між партнерами буде компенсуватися збільшенням тривалості контакту очей.

Жінки довше розглядають тих, хто їм симпатичний, а чоловіки - тих, хто симпатизує їм. Жінки взагалі частіше чоловіків використовують прямий погляд, тому вони менш схильні ніж чоловіки сприймати пильний погляд, як загрозу, навіть навпаки, жінка вважає прямий погляд виразом інтересу і бажання встановити контакт. Хоча, аж ніяк не всі прямі погляди чоловіків жінки сприймають прихильно, багато залежить і від самого чоловіка.

Як читати по очах?

Не варто думати, що прямий погляд є ознакою чесності та відкритості. Добре треновані обманщики вміють фіксувати погляд на очах співрозмовника, та до того ж ще намагаються контролювати дії своїх рук, не дозволяючи їм наближатися до лиця. Однак якщо обманщик не тренувався, наприклад як дитина, то брехню його легко впізнати, руки брехуна так і тягнуться до обличчя, загороджують рот і ніс, очі бігають з боку в бік.

«Розширення зіниць говорить про інтенсивність почуттів. Коли людина з особливою увагою та інтересом сприймає якийсь стимул, весь її організм активізується. Зокрема , збільшуються зіниці - це результат збудження нервової системи. Зрозуміло, що коли закоханий дивиться на свою кохану то, він шукає в її очах свідоцтво збудження і зацікавленості. Відповідно, розширюються і його власні зіниці.

Звуження і розширення зіниць не підкоряється свідомості, а тому їх реакція дуже чітко показує зацікавленість партнера в Вас. Управляти поглядом можна, зіницями - ні. Розширення зіниць говорить про посилення інтересу до Вас, про ворожість розповість їх звуження. Однак подібні явища необхідно спостерігати в динаміці, тому що розмір зіниці залежить також від освітленості. При яскравому сонці зіниці у людини вузькі, в темному приміщенні зіниці розширюються.

Теорія нейролінгвістичного програмування (НЛП) стверджує, що з руху очей співрозмовника можна прочитати, які саме образи зараз у свідомості людини, і чим вона зайнята зараз - придумує або згадує. Нижче перерахованими техніками часто користуються роботодавці при співбесіді .

Про що говорить погляд людини?

Якщо партнер дивиться наліво вгору або просто вгору - він занурений у зорові спогади. Такий погляд можна побачити у людини, що відповідає на питання: «Як виглядає стогривнева банкнота?».

Погляд направо вгору видає зорове конструювання. Людина намагається уявити те, чого вона ніколи не бачила. Наприклад, спробуйте уявити родича в скафандрі космонавта.

Очі наліво в сторону - слухові спогади. Наприклад, згадайте звуки піаніно.

Якщо погляд спрямований направо в сторону - це ознака слухового конструювання. Наприклад, уявіть, як розмовляють мешканці з інших планет?

Очі наліво і вниз - внутрішня розмова з собою.

Погляд направо вниз або просто вниз видає кінестетичні уявлення. Наприклад, емоційні і чуттєві. Саме туди направлений Ваш погляд, коли Ви згадуєте свої відчуття від теплого і м'якого ліжка, в якому Ви лежали.

Для лівшів картина повністю протилежна.

Джерело