Header Ads

Люди які вижили на безлюдному острові

Роман Даніеля Дефо "Робінзон Крузо" - одна з найпопулярніших і читаних книжок у світі. У багатьох мовах навіть з'явилося нове слово "робінзон", яке означає - людина, що живе далеко від інших.

Але історії про те, як хто-небудь потрапляє на безлюдний острів і проводить там кілька років в повній самоті, відбувалися і в реальному житті. Часом пригоди невигаданих робінзонів бувають навіть більш неймовірними, ніж сюжет "Робінзона Крузо". Ось деякі з них.

1 Історія перша

Найвідоміший Невигаданий Робінзон

Люди які вижили на безлюдному острові

Найвідомішого в світі невигаданого робінзона звали Олександр Селькірк. Саме його мемуари стали основою роману Даніеля Дефо і саме його пригоди описані в романі "Робінзон Крузо" - правда не повністю, а в дещо зміненому вигляді.

Селькірк був шотландцем і служив боцманом на піратській галері "Сенк Пор". Через сварку з капітаном йому довелося зійти з корабля на маленький безлюдний острів Мас-а-Тьєрра в Тихому океані. Це сталося в травні 1704 року.

Моряк побудував собі хатину з колод і листя, навчився добувати вогонь за допомогою тертя одного шматка дерева об інший і навіть зумів приручити диких кіз, яких багато років тому завезли на острів інші мандрівники. Харчувався він м'ясом морських черепах, рибою і фруктами, шив одяг з козячих шкур.

Більше чотирьох років довелося провести Олександру Селькірку на безлюдному острові. 2 лютого 1709 р. до берега причалили два англійських військових корабля "Дюк" і "Дюшес". Яке ж було здивування капітанів і матросів, коли їм назустріч вийшов чоловік з густою бородою, одягнений в козячу шкуру, і який майже розучився говорити.

Селькірка взяли на борт "Дюка", і після довгого плавання, тільки в 1712 році йому нарешті вдалося повернутися на батьківщину.

Реальна історія і сюжет роману багато в чому відрізняються. Робінзон Крузо провів на острові цілих 28 років, а Олександр Селькірк - всього 4. У вигаданої історії у героя книги був друг дикун П’ятниця, а в реальності Селькірк всі роки на острові провів абсолютно один.

А ще одна цікава відмінність полягає в тому, що Дефо в своєму романі описав зовсім інший острів, який знаходиться в декількох тисячах кілометрів від Мас-а-Тьєрра (а в 1966 році Мас-а-Тьєрра перейменували в острів Робінзона Крузо) - в іншому океані і навіть в іншій півкулі!

Безлюдний острів, описаний в романі "Робінзон Крузо", Даніель Дефо помістив неподалік від острова Тринідад у Карибському морі. Природу південних Карибських островів автор і прийняв за основу описів свого безлюдного острова.

А справжній острів Робінзона Крузо зовсім не тропічний і знаходиться набагато південніше. Цей острів зараз належить Чилі та розташований в 700 кілометрах на захід від узбережжя Південної Америки. Клімат тут м'який, але не такий жаркий, як на Карибських островах. Рівнинна частина острова в основному покрита луками, а гірська - лісом.

2 Історія друга

Робінзон на піщаній косі

Люди які вижили на безлюдному острові

Ця історія сталася на півтора століття раніше, ніж робінзонада Олександра Селькірка, але приблизно в тій же частині Тихого океану.

Іспанський матрос Педро Серрано виявився єдиним, хто вижив після корабельної аварії, яка сталася в 1540 році недалеко від берегів Перу. Новим будинком для Педро став безлюдний острів, який представляє собою всього лише вузьку піщану смугу довжиною 8 кілометрів.

Острів був абсолютно пустельний і неживий, тут не знайшлося навіть прісної води. Так би і загинув нещасний матрос, якби не морські черепахи - єдині гості острова. Черепашим м'ясом, висушеним на сонці, Педро зміг вгамувати голод, а з черепаших панцирів зробив миски для збору дощової води.

Вогонь Педро Серрано зміг добути за допомогою каменів, за якими довелося багато разів пірнати в море. На самому острові каменів не було, їх вдалося знайти тільки на дні океану.
Спалюючи сухі водорості і уламки дерев, принесених хвилями, моряк міг готувати їжу і зігріватися ночами.

Так пройшло 3 роки. А потім сталося дивовижне - на острові раптом з'явився ще один чоловік, який теж вижив після корабельної аварії. Його ім'я, на жаль, не збереглося через давність подій.
Удвох робінзони провели на острові ще 7 років, поки нарешті їх не підібрав корабель який проходив повз.

3 Історія третя

Робінзон серед тюленів

Люди які вижили на безлюдному острові

Наступного нашого героя звали Даніель Фосс. Він був американцем і подорожував на кораблі під назвою "Негоціант" в південній частині Тихого океану. Але сталося так, що 25 листопада 1809 року "Негоціант" зіткнувся з айсбергом і затонув, а врятуватися і дістатися до найближчого острова вдалося тільки Даніелю Фоссу.

Острів, як і в історії Педро Серрано, виявився абсолютно пустельним, але тільки не піщаним, а кам'янистим. Єдиними жителями острова були численні тюлені. Їх м'ясом бідному Робінзону довелося харчуватися кілька років. А спрагу він тамував дощовою водою, яка накопичувалася в кам'яних заглибленнях острова.

Єдиним дерев'яним предметом на острові було старе весло, принесене сюди хвилями. На цьому веслі Фосс робив зарубки, щоб не заплутатися в рахунку днів, а заодно дрібними-дрібними літерами вирізав замітки про своє перебування на острові.

З тюленячих шкур Фосс зміг справити собі теплий одяг, а з каменів побудував міцний будинок з товщиною стін близько метра. Також робінзон спорудив кам'яний стовп висотою 10 метрів. Кожен день Фосс підіймався на нього і вдивлявся у далечінь, виглядаючи рятівний корабель.

Тільки через 3 роки перебування на острові йому вдалося побачити вдалені вітрило, яке незабаром зникло за горизонтом. Цей випадок трохи обнадіяв нашого героя, адже якщо неподалік пройшов один корабель, то цілком можуть пройти і інші.

Элитная парфюмерия

До 80% скидки на Ваши любимые ароматы! Купить сейчас
aromka.com.ua
Манящие ароматы

Женственные, страстные. Выберите свой!
aromka.com.ua
Скидка 80%
Тушь Roberto Cavalli

Изумительный и гламурный эффект накладных ресниц.
aromka.com.ua
130 грн

Удача посміхнулася Фоссу тільки через два роки. Людину, яка розмахує веслом, помітили з судна яке проходило повз, але корабель не зміг підійти близько до острова через небезпечні кам'янисті мілини. Тоді робінзон, ризикуючи життям, самостійно доплив до корабля і був нарешті врятований.

4 Історія четверта

Добровільний робінзон

Виживання в повній самоті на безлюдному острові часом буває добровільним. Одним з найвідоміших в світі добровільних робинзонів став новозеландець Том Ніл.

У 1957 році він оселився на пустельному кораловому острові Суворова посеред Тихого океану. Можливо, ви відразу запитаєте, а звідки там узявся острів, названий ім'ям російського полководця? Все дуже просто - острів Суворова відкрив російський мандрівник Михайло Лазарєв (він же відкрив і Антарктиду), який подорожував на кораблі під назвою "Суворов".

Том Ніл добре підготувався до життя на острові. Він взяв з собою великий запас пального, сірників, ковдр, мила, привіз з собою насіння злаків. Також він привіз  на острів курей і свиней. Обіднє меню робінзона доповнювала риба, яйця морських черепах і горіхи численних кокосових пальм.

У 1960 році на острів Суворова несподівано прибув американський корабель. Том Ніл був зовсім не радий зустрічі з людьми. "Я дуже засмучений, джентльмени, що небув заздалегідь попереджений про ваше прибуття. Прошу вибачення за свій костюм", - глузливо відповів він американським морякам. Том Ніл навіть відмовився від запропонованих йому американських газет і журналів. "Ваш світ мене зовсім не цікавить", - заявив він.

У 1966 році, після 9 років робінзонади, Том Ніл ненадовго приїхав на батьківщину, щоб видати свою книгу "Острів для себе", а в 1967 році знову повернувся на острів Суворова.
І тільки в 1977 році вже зовсім немолодий Том Ніл назавжди покинув свій острів і перебрався на Велику землю.

Джерело