Header Ads

Повернення «загадкової сукні»: вчені дали повне роз'яснення

Американські дослідники з'ясували, що було вирішальним чинником у сприйнятті кольору знаменитої сукні, що став одним з головних предметів спорів у 2015 році.


Одні користувачі досі вважають його біло-золотим, інші — чорно-синім. Згідно висновку масштабного дослідження, ключовим фактором, що впливає на сприйняття кольору, стало те, при якому освітленні люди звикли бачити світ.

Про те, як змінюється колірна палітра оточуючих людину предметів в залежності від його циклу сну-неспання, Останнє слово Учені з Нью-Йоркського університету почали своє дослідження, коли спори про кольорі «сукні розбрату» були в самому розпалі. У два етапу вони зібрали думки 13 471 респондента з перервою близько року.

Крім того, учасників експерименту попросили вказати характеристики освітлення на фотографії. Люди повідомляли, при денному або штучному світлі, на їхню думку, зроблений знімок, а також вказували, чи перебували вони самі в приміщенні або на вулиці, коли вперше побачили спірне фото.

Крім цього респонденти повинні були визначити, падає на сукню тінь чи ні. Більшість випробовуваних оцінювали вбрання за першим враженням, не знаючи про припущення інших людей. Щоб зробити остаточний висновок про те, чому респонденти по-різному оцінюють колір сукні, дослідники також розділили їх на групи за рядом ознак, серед яких — вік, стать і цикл сну-неспання.

Виявилося, що перші дві ознаки майже не впливають на сприйняття сукні. Хіба що люди у віці від 20 до 40 частіше інших думали, що сукня — біла з жовтим. А от час, в який людина не спить, має певне значення.

«Жайворонки» в основному бачили біло-золоту сукню, а «сови» - чорно-синю. Причина - в тому, як саме мозок людини звик коригувати сприймаються ним кольору.
Джерело