Header Ads

Прогнозується з 17 по 21 травня геомагнітний шторм

На думку вчених, майбутня магнітна буря, яку очікують на Землі з 17 по 21 травня, не принесе значних ускладнень і є рядовим явищем.


Очікувана магнітна буря має міжнародний індекс G1-G2, що відповідає середньому рівню (5-6 балів з 9 можливих). Вчені пояснюють, що зараз Сонце перебуває у стані мінімальної активності, і тому будь-яке, навіть саме незначне обурення, може виявитися "найсильнішим з початку року", як це було з магнітною бурею 22-23 квітня.

Головний науковий співробітник відділення оптики Фізичного інституту імені П. Н. Лебедєва РАН Сергій Богачов не бачить підстав для того, щоб вважати, що насувається магнітну бурю якимось надординарний магнітним явищем. На думку вченого, очікується магнітна буря є природним продовженням попередньої. "Магнітні бурі, які фіксують наші прилади, викликані нерівномірним впливом сонячного вітру в магнітне поле Землі, — пояснює Сергій Богачов. — 

На Сонце зараз присутня досить велика "корональна діра". Це деяка область, де умовні лінії магнітного поля Сонця виходять від поверхні, але назад не замикаються. Вздовж цих ліній сонячний вітер поширюється у відкритий космос без особливих перешкод. Сонце обертається з періодом 27 днів і з цієї ж періодичністю "охолоджує" Землю сонячним вітром з цієї "корональної діри". Поточна область існує досить давно, вона велика.

Наскільки я можу судити з візуального спостереження за Сонцем, за минулий місяць вона несильно змінилася, має ту ж площу і конфігурацію. Тому вона, найімовірніше, буде точним повторенням попередньої бурі". На думку вченого, якщо "корональна діра" не затягнеться, аналогічну бурю можна очікувати і в наступному місяці.

Сергій Богачов вважає, що майбутня магнітна буря значно слабкіше історичних максимумів, і завдати істотної шкоди апаратурі або здоров'ю людини не може: "Ця магнітна буря може бути, і виділяється на тлі поточної сонячної активності, але в цілому історичною подією не є".