Header Ads

По сусідству з яблунею посійте кріп...І ось чому!

Здавна було помічено, що одні рослини певним чином впливають на інші.


Наприклад, капуста, висаджена в якості ущільнювача на посівах огірків, до самого прибирання не уражається шкідниками, тоді як на чисто капустяному полі їх буває багато, особливо попелиці, передає Ukr.Media.

До речі, хороший засіб для боротьби з попелицею та деякими іншими шкідниками — швидко подрібнені на м'ясорубці і відразу ж використовуються коріння кінського щавлю, цикорію (200 г на 10 л води), або їх надземні частини (400 г). Широко відомий народний спосіб вирощування цибулі змішати з морквою. Остання третина ділянки засівається тільки морквою 

З середньої третини восени ви зберете прекрасний урожай обох культур, а по краях буде маса червивої моркви і червивої цибулі. У багатьох місцевостях практикується висівання кропу врозкид по городу. У свій час цей прийом був названий невіглаством. Але ось, шкідники не живуть в такому невігластві. Садівники-любителі практикують посів цибулі-батуна по рядах і міжряддях суниці.

Листя цих культур обов'язково повинні контактувати, а зривання пір'я цибулі на зелень збільшує силу фітонцидних виділень. Ці дві культури відмінно знезаражують один одного. Цибулі повинно бути багато, щоб зелені тієї й іншої культури було порівну. Що відбувається при такому сусідстві? В процесі еволюції цибульна муха звикла до фітонцидам цибулі, хоча його виділення смертельні для всіх інших мух. І навпаки, суничний кліщ або довгоносик пристосувалися до фітонцидам суниці.

Але як цибульна муха не може винести фітонцидів суниці, так і суничні шкідники не переносять фітонцидних виділень цибулі. Більш того, на таких плантаціях не буває сірої гнилі навіть у сире літо. Багато рослин здатні захищати один одного. Відомо, наприклад, що на нижніх гілках яблунь не буває шкідників, якщо поблизу ростуть кріп, томат та інші фитонцидоноси. Так само було, що в саду, де в міжряддях висаджена кукурудза, шкідників на обох культурах буває менше.

При використанні підземних частин рослин найвищий ефект виходить від коренів хрону, часнику і цибулі . Випробовувалися так само і коріння кульбаби, кінського щавлю і реп'яха (200-300 г роздроблених коренів на відро води). З надземних частин рослин були випробувані: перо цибулі та часнику; листя бузини, конопель, обліпихи, тополі, вільхи; хвоя; всі пасльонові (бадилля томатів, картоплі, тютюну).

Надземної частини рослин брали до 400 г на відро холодної води. Здавна відомий спосіб окроплення (віником) кущів смородини настоями і відварами цибулиння для боротьби з почковим кліщем. Це вже інші, більш стійкі фракції фітонцидів. До них відносяться настої із сухих рослин. Якщо почати обприскування настоєм лушпиння цибулі з початку висунення квіткової кисті і до утворення перших ягід через кожні п'ять-сім днів, то не тільки кліщів, але і ніяких інших шкідників на кущах не з'явиться.

Аналогічні результати і при обприскуванні кущів смородини й аґрусу препаратами з хрону, бузини, тополі. Рослини виявлялися чистими від вогнівок, пильщиків, галиць, стеклянниц. При цьому не завдається шкоди корисним комахам. Полюючи за шкідниками на різних рослинах, вони стають несприйнятливими до їх фітонцидну виділенням. Під час цвітіння кущі агрусу і смородини встромляють гілки бузини. Це захищає від вогнівки. З цією ж метою кущі поливають розчином коров'яку.

Наші діди захищалися від плодожерки так: клоччя, намочену в дьогті, розвішували на сучках яблунь після цвітіння. Кращі результати дає чергування обприскувань розчином соку листя бузини з обробкою іншими фітонцидами (настоєм лушпиння цибулі, вичавки хрону, часнику та ін).

Відлякують літаючих шкідників зростаючі поруч з кущами люпин і томати. Ефект збільшується, якщо листя фитонцидоносов і захищаються кущів стикаються. Дуже великі перспективи відкриває провокаційний метод захисту рослин від шкідників. Якщо обприскувати капусту виїмками з картопляної гички, то всі капустяні шкідники перестають її <дізнаватися> і негайно відлітають, а повзли шкідники фітонцидами картоплі взагалі вбиваються.

Якщо виїмками з листя капусти обприскується картопляна ділянка, то злітаються на запах капустяні шкідники і починають відкладати тут яєчка. Але коли через 10 днів з яєць з'являються гусениці, їх тут же вбивають фітонциди чужого для них рослини. Подібні пари можна знайти серед будь-яких рослин. Яблуню, наприклад, можна з однаковим успіхом обприскувати від плодожерки розчином з трави мокриці, листя томатів, тополі, хвої.