Header Ads

Таємниці Плутона

У 2015 році вчені дізналися про гігантському червоному «киті» на Плутоні.


Група японських дослідників вважає, що цей темний регіон може бути відміткою удару гігантської сили. До речі, завдяки тому ж удару утворився величезний плутонианський місяць Харон, впевнені вчені. Поверхня Плутона — найбільшого об'єкта пояса Койпера, кільця з крижаних тіл за орбітою Нептуна — десятиліттями залишалася загадкою. У 2015 році апарат НАСА «Нові горизонти» сфотографував у високому дозволі складні елементи ландшафту Плутона під час підльоту в липні 2015 року.

Завдяки цій місії ми знаємо, що Плутон має крижані гори, блакитні небеса, азотний льодовик шириною 1000 км у формі серця, і, можливо, підземний океан. Одну з найвизначніших рис ландшафту на Плутоні неофіційно називають регіоном Ктулху або «китом». Регіон Ктулху помережаний кратерами, а це означає , що йому мільярди років — набагато більше, ніж позбавлена кратерів молоде «серце», з якими він межує. Учені кажуть, що за червонуватий відтінок регіону відповідають толини, складні вуглеводні.

Щоб дізнатися, як «кіт» отримав свій колір, Ясухито Секине з Токійського університету (Японія), провів експерименти з нагріванням органічних молекул (наприклад, формальдегіду), які були присутні в формується Плутоні незабаром після утворення Сонячної системи. Секине виявив, що можна створити такий самий темний червонуватий колір, нагріваючи розчин вище 50 градусів Цельсія протягом декількох місяців.

Тим часом, Хиденори Генди з Токійського технологічного інституту провів комп'ютерні симуляції гігантського удару про Плутон. Генди з'ясував, що удар, який створив супутник Харон, який менше Плутона всього в 2 рази, міг сформувати величезний басейн гарячої води поряд з екватором небесного тіла. Коли басейн остигав, могли сформуватися червонуваті складні органічні речовини.

Однак Келсі Сінгер з Південно-Західного дослідницького інституту в Колорадо вважає теорію малоймовірною. Не може бути, говорить Сінгер, що «кит» залишався незмінним 4 мільярди років. Сінгер вважає, що пояснення забарвлення «кита» — темний матеріал з метану, обробленого радіацією на поверхні Плутона або в його атмосфері.