Header Ads

Вчені взялися за вивчення клімату екзопланети Proxima B

Дві яскраві зірки Альфа Центавра зліва і Бета Центавра праворуч. Слабка червона зірка в центрі червоної колу - Проксима Центавра


Комп'ютерне моделювання показало, що екзопланета Proxima b може мати придатну для життя атмосферу, передає Ukr.Media. Астрономи з Ексетерського університету, Великобританія, за допомогою моделі Unified Model Метеорологічного бюро США спробували змоделювати клімат на Proxima b. "Наша команда розглянула кілька різних сценаріїв для найбільш вірогідною орбітальної конфігурації планети.

Потім ми вивчили, яким буде клімат планети", - пояснив провідний автор дослідження Ян Бутл. Згідно з отриманими результатами, на поверхні планети зможе перебувати вода в рідкій формі. Астрофізики використовували модель Met Office Unified Model, яку успішно застосовують для вивчення клімату Землі.

Моделювання показало, що Proxima b може не містити тільки рідку воду, а й володіти стабільним кліматом, сприятливим для підтримання життя. "Однією з головних особливостей, яка відрізняє цю планету від Землі, є те, що світло від зірки, в основному виходить в інфрачервоній області спектра.

Ці частоти світла значно сильніше взаємодіють з водою", - підкреслив один з авторів дослідження Джеймс Манери. На даний момент невідомо, чи є планета Proxima B населеною. Було заявлено, що орбіта знаходиться в межах зони населеності Проксими Центавра — в області, де при належних умовах і властивості атмосфери рідка вода може існувати на поверхні планети.

Згідно з оцінкою, Proxima B отримує в 60 разів більше високоенергетичного випромінювання, ніж Земля. Такі показники допускають можливість існування біосфери, що використовує біологічну флуоресценцію як захисний механізм - на Землі таке явище відоме у деяких видів коралових поліпів.
Джерело