Header Ads

Город Без Клопоту: Не Копать, Не Полоти І Не Поливати

Якщо Ви маєте город, то вам прекрасно відомо, що без праці не виростиш картоплі і відра. Восени ділянку необхідно перекопати. Навесні приходить необхідність полоти, рихлити, поливати й удобрювати вирощувані культури. Город без клопоту: не копать, не полоти і не поливати — це заповітна мрія кожного власника дачної ділянки. Ми наблизимо до вас цю мрію, розкривши секрети отримання максимального врожаю при мінімальних затратах.


Город без клопоту. Частина 1

Позбавляємося від необхідності копати город, вирощуючи сидерати

Сидерати — це різні рослини, що належать до сімейства бобових, злакових і інших представників флори, які висіваються на городі в період між вирощуванням основних культур з метою добрива ґрунту і надання йому правильної структури.

Читайте також: Які вносити добрива для городу навесні

Практикується весняна і осіння посадка сидератів. У першому випадку посадку здійснюють як тільки зійде сніг. У цей період зазвичай висівають швидко зростаючу гірчицю або крес-салат. Після їх збирання до висадки овочів має пройти 2 або 3 тижні. Осінню посадку сидератів здійснюють відразу після збору врожаю. Найпопулярнішими рослинами для осіннього добрива городу є пшениця і овес.
Сидерати структурують і удобрюють землю на городі

Після такого заходу клопоту на городі стає менше, так як його не потрібно копати. За зиму надземна частина встигне перепріти, перетворившись в добриво, а після весняного прибирання їх зелену частину можна використовувати для виготовлення поживного трав’яного настою для здійснення підгодівлі. Коріння рослин залишають недоторканими.

Користь від здійснення на ділянці таких посівів багатогранна:

Досягається найкраща структура ґрунту, яку не досягти, якщо кожен рік копати ділянку.
Відбувається збагачення ґрунту необхідними елементами, в тому числі за рахунок розведення черв’яків.

Зменшується кількість бур’янів на ділянці, так як сідеративні культури огортають землю і не дають пробитися несподіваним гостям.

Із зелених добрив найчастіше використовують такі рослини: овес, пшениця, жито, ячмінь, гірчиця, рапс, фацелія, соя, горох, люцерна, вика, конюшина, буркун. Можна купити або приготувати самостійно суміш з декількох видів таких рослин.
Після вирощування сидератів не потрібно копати город

З усього сказаного вище можна зробити висновок — посадка сидератів є відмінним способом позбутися від необхідності копати город. Вирощувані культури відчувають себе в такій землі прекрасно і мають достаток поживних речовин.
Город без клопоту. Частина 2

Прощаємося з звичкою полоти город, покриваючи грядки мульчею

Мульчування грядок — це міра догляду за культурами, запозичена з дикої природи. Наприклад, в лісі земля покривається шаром опалого листя,добривом і захистом для ґрунту. Що дає мульчування на городі? Завдяки цьому заходу зберігається вологість ґрунту, земля не перегрівається на спекотному сонці і не промерзає в холодну пору. Розкладаючись, мульчуючий матеріал стає добривом. І що не менш важливо — зникає необхідність полоти бур’яни, так як вони просто не ростуть.
Мульча зберігає вологу в ґрунті і удобрює його

В якості мульчі застосовуються такі матеріали: листя, бадилля, сіно, солома, тирса, хвоя, компост, перегній, торф, папір. Кожній культурі постарайтеся підібрати найбільш підходящий матеріал для створення мульчуючого шару. Періодично його доведеться замінювати.
Полоти бур’яни на покритих мульчею грядках не потрібно
Город без клопоту. частина 3

Скорочуємо трудовитрати, переходячи на крапельний полив

Навіщо поливати город крапельної системою? Це вимагає набагато менше часу і сил. Після установки системи крапельного поливу на своєму городі, вам не потрібно буде поспішати на свою ділянку до моменту, коли буде подаватися вода і годинами тримати шланг над грядками. Такий підхід зменшить ваші клопоти. Суть крапельної системи — повільна, але постійна подача води до рослин. Поливати город таким способом — одне задоволення.
Крапельний полив економить воду

В чому суть? На височині встановлюється бочка з водою, а до неї підключаються спеціальні шланги з отворами або порами, крізь які поступово просочуються крапельки води. Ці шланги укладаються в міжряддя. Все, що потрібно робити, щоб полив не припинявся і підтримувалася постійна вологості ґрунту на грядках — в міру необхідності додавати воду в бочку. До речі, витрата води при краплинному поливі набагато менше, ніж в тому випадку, якщо поливати його зі звичайного шланга.
Встановивши крапельну систему, не потрібно годинами поливати город вручну

Город без клопоту: не копать, не полоти і не поливати — ця мрія багатьох хліборобів може стати для вас реальністю. Посадіть на ділянці сидерати — і ви позбудетеся від необхідності щороку його перекопувати. Замульчуйте грядки — і бур’яни не з’являться на вашій землі, що позбавить вас обов’язку полоти грядки. Встановіть систему крапельного поливу на своєму городі — і полив буде відбуватися постійно без вашої присутності.