Header Ads

Окучувач дисковий ручний для картоплі своїми руками


Отже, Ви вирішили в цьому році вирощувати на дачній ділянці картоплю. Зрозуміло, потрібно підготувати грунт і висадити посадковий матеріал. Але не вся робота зроблена. Доведеться проводити догляд за врожаєм.

Так, головна робота — це підгортання картоплі. Вручну ця робота вважається трудомісткою. Незважаючи на те, що підгортання виконується не кожен день, все одно — витрачається багато сил і часу.
Якщо ж у Вас невелика діляночка з картоплею, то робота виконується вручну. За допомогою сапи ми підгортаємо кущі картоплі. Але коли мова йде про велике поле, то роботу вручну не провести. Це саме час задуматися про те, щоб використовувати різну городню техніку. Наприклад, окучувач. У магазині сільськогосподарської техніки навряд чи вдасться знайти подібний пристрій, зате самостійно його зробити — легко.

Види ручних окучувачів для картоплі

Окучувачі бувають дисками і у вигляді плуга. Отже, потрібно штовхати або тягнути техніку, а окучувач виконує свою роботу. Якщо пристрій одягнути на мотоблок, то робота виконується самостійно. Якщо Ви зберете ручний інструмент, то необхідно дві людини для підгортання. Найкраще купувати дискові окучники, так як вони більш ефективні в роботі. Вартість дискового окучувача велика. Це призвело до того, що народні умільці навчилися самі створювати ручну техніку для обробки ділянки.
Креслення диска для ручного окучувача
Для окучувача потрібно знайти два диска. Потім диски ставляться під певним кутом (див. Фото) і з’єднуються болтами або зварюванням. Щоб більше землі захоплювалося, диски встановлюються з ухилом на зовнішні сторони.
Найкращий варіант — це окучник, на якому регулюється ширина розташування дисків спеціальними болтами (С, Б).

Відео: Ручний дисковий окучувач для картоплі


За допомогою креслення, яке не важко знайти в інтернеті, робиться своїми руками окучувач. Передбачається дві ручки для двох чоловік.
Найкраще, коли окучувач буде зроблений на одного оператора. В такому випадку конструкція буде простіша. Знадобиться тільки поставити утяжелитель і кермо. Дисковий окучувач дає можливість підгортати відразу дві грядки з одного боку. Навіть на невеликій ділянці знадобиться окучник, адже не завжди можна використовувати мототехніку.

Підгортання простим дисковим окучувачем
За допомогою підгортальника виконуються й інші роботи. Така садова техніка дозволяє швидко нарізати грядки для висадки картоплі. Найкраще проводити підгортання після дощу, щоб працювалося легше. Не переживайте, якщо з першого разу робота не вийде. До ручної техніки просто потрібно пристосуватися. І якщо це вдасться Вам, то робота по обробці грядок буде проходити набагато швидше, ніж за допомогою сапи.

Джерело